Putin: U Soči su svi dobrodošli, bez obzira na seksualnu orijentaciju

Putin je izrazio zbunjenost zbog pokušaja da se Rusija predstavi kao zemlja sa najvećim stepenom homofobije

Putin sa novinarima o Olimpijadi (Foto: EPA)
Putin sa novinarima o Olimpijadi (Foto: EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će svi sportisti biti dobrodošli na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, dodajući da politika ne treba da pokvari sport.

"Ljudi imaju različite seksualne orijentacije. Mi ćemo poželjeti dobrodošlicu svim sportistima i svim gostima Olimpijade. Veoma bih volio da politika ne pokvari sport", rekao je Putin.

Osvrćući se na najavu nekoliko važnih lidera sa Zapada (američki predsjednik Barak Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland) da neće doći na Olimpijadu u Sočiju, ruski predsjednik je kazao da nema potrebe miješati sport i politiku.

"Olimpijada nije takmičenje političara", kazao je on, prenio je AFP.

Putin je rekao da kritičari Rusije, koja je nedavno usvojila zakon o zabrani reklamiranja “nestandardne seksualne orijentacije” namenjenog maloljetnicima, treba više da obrate pažnju na tekst zakona kako bi uvidjeli da postoji “ogromna razlika” između onoga što je u njemu zapisano i kršenja prava LGBT populacije.

Uvecaj!

On je izrazio zbunjenost zbog pokušaja da se Rusija predstavi kao zemlja sa najvećim stepenom homofobije, iako je homoseksualnost krivično djelo u 70 zemalja svijeta, dok u Rusiji to nije slučaj.

"Homoseksualnost je krivično djelo u 70 zemalja... To je i dalje krivično djelo u nekim državama SAD, na primjer u Teksasu, i možda u još tri države. Zašto niko ne govori o tome, zašto govore o nama, iako to kod nas nije krivično djelo", zapitao se ruski predsjednik.

"Šta je to ako ne pokušaj organičavanja? To je ostatak starog načina razmišljanja i to je loše", dodao je on.

Putin nije detaljno objasnio mjere bezbjednosti koje će biti preduzete tokom Zimske olimpijade, ali je obećao da neće biti toliko jasno vidljive kao lanseri “patriot” raketa na krovovima kuća, kao što je bio slučaj tokom Ljetnje olimpijade u Londonu 2012. godine.

"Pobrinućemo se da mjere bezbjednosti ne budu smetnja, da ne budu suviše vidljive i da ne predstavljaju pritisak za sportiste koji učestvuju na Olimpijskim igrama, goste i novinare. Ali istovremeno ćemo učiniti sve što je u našoj moći da mjere bezbjednosti budu efikasne", rekao je on.

Putin je dodao da ruske bezbjednosne agencije dobro znaju “šta je prijetnja” i “kako da je zaustave”, ali da ne bi bilo mudro potcijeniti ozbiljnost situacije, navodi “Raša tudej”.

Autor: Tanjug

Objavljeno: 19.01.2014 18:04